İpek Böceği

İpek Böceği yumurtadan çıktıktan 5 hafta sonra tırtılların kalınlığı yarım santimi geçer, uzunlukları da 7,5 cm i bulur. Bu tırtılın vücudu 12 bölüme ayrılmıştır, 3 çift ayağı vardır. Ayrıca, vücudunun arka tarafında 5 çift çengelli, ayak gibi, et çıkıntısı bulunur.

İyice büyümüş olan ipek böceği artık kozasını yapacak çağa girmiştir. Günün birinde başını havaya kaldırıp ileri geri sallayarak kozasını yapmaya elverişli bir dal parçası aramaya başlar. Bunu gören yetiştirici hemen böceği alarak kozasını yapacağı özel yere koyar. Burada her tırtılın bir hücresi vardır. Hücreye konan tırtıllar kozalarını yapmaya başlar.

İpek böceğinin vücudundaki iki bez yapışkan bir sıvı meydana getirir. Zamk gibi bir şey olan bu sıvı hayvanın üst dudağındaki delikten iplik halinde dışarı çıkar, havayla karşılaşır karşılaşmaz donar.

İşte ipek budur.

Tırtıl önce kozasının dış kısmını yapar. Ondan sonra kendi vücudunun etrafını sarmaya koyulur.

Sarma işi ilerledikçe hayvan küçülür, küçülür, sonunda kozanın içinde görünmez olur.

Koza olduğu gibi bırakılacak olursa tırtıl 2-3 hafta içinde kelebek haline gelir, kozayı delerek çıkar.

Yetiştiriciler buna imkân vermezler.

Kozaları ya sıcak suya atarak, ya da kızgın buhara tutarak kozanın içerisinde ki kurtçuğu öldürürler.

Ki ;

En güzel ipekler meydana çıkabilsin.

Ancak, gelecek mevsim için yumurta yapmak üzere bir miktar koza ayrılır. Bundan çıkan kelebekler yeniden yumurta yapar.

İpek, Bilinen En Sağlam Doğal İpliktir

Gökleri ve yeri üstün bir ilim ile yaratan Allah’ın ilhamıyla hareket eden ipek böceklerinin ürettikleri sağlam doğal iplik, bilim adamlarına da ilham kaynağı olmaktadır. Ancak bilim adamları henüz bu sağlamlıkta bir iplik üretmeyi başaramamışlardır. Son yıllarda araştırmalarını hızlandıran bilim adamları, hala ipek böceklerinin nasıl bu kadar sağlam iplikler yapabildiklerinin sırrına ulaşmaya çalışmaktadırlar. Uzmanlar;

İpeğin tıp alanında, tahrip olmuş diz bağlarının onarılması ve yapay kemik dokusu oluşturulmasında kullanılabileceğini,

Bulgularının doğruluğunun kanıtlanması halinde, çok sağlam koruyucu giysi ve spor malzemeleri üretiminin yanı sıra kemik dokusu için de laboratuvarda yapay ipek üretilebileceğini belirtiyorlar.

Ayrıca kozalardan çok güzel el işçiliği ürünlerde yapılabiliyor.

İpek böceği ilk kez Çin’de beslenmeye başlanmıştır. İlk ipek böceğinin yetiştirmeye başlayan Çinliler uzun seneler süresince ipekli dokumalarının nasıl olduğunu bir sır gibi saklamıştır. İpek böceği ülkemizde ise; yaklaşık olarak 1500 yıl önce üretilmeye başlamıştır.

Türkiye, iklim bakımından dut ağacı ve ipek böceği yetiştirmek için uygun olan ülkelerden biridir. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ilimiz olan Bursa önemli miktarda ipek üretimin yapıldığı illerin başında gelmektedir. Yüzyıllardır ipekçiliği ile bilinen ve tanınan Bursa, bu özelliğini bölgede bulunan dut ağaçlarından almıştır. İpek böceği ve ipek işletmeciliğinin en yaygın olduğu diğer illerimiz; Bilecik, Isparta, İzmir, Antalya, Hatay, Kocaeli, Muğla ve Balıkesir’dir.

CANLI DESTEK DESTEK